Hur blir elektricitet till?

Vi har hört mycket om elpriser denna vinter och med krisen i öst så lär det bli fler tillfällen som elpriserna kommer att justeras uppåt. Men hur kommer det sig att en händelse i ett annat land kan påverka våra elpriser här hemma? Vår ström gör vi ju själva, eller? Vi har pratat med en elektriker i Trelleborg som gett oss en förklaring och här kommer vår enkla tolkning av detta. 

El skapas av en generator

För att få elektricitet måste man ha en generator och något som rör sig. Det kan man få med hjälp av turbiner i vindkraftverk, vattenkraftverk, kärnkraftverk eller andra typer av kraftverk. Problemet med el är att det är "färskvara" och det går inte att lagra stora mängder. Inte heller gillar elen att transporteras för långa sträckor. Det blir ett slags svinn på vägen. 

När vi använder massor av el måste alltså kraftverken jobba hårt och ibland räcker inte den el vi själva tillverkar utan vi får köpa från utlandet. På samma sätt säljer vi el till samma länder när vi har en överproduktion. 

Så elen blir till med hjälp av rörelse (vatten, ånga, vind och annat) och skickas sedan genom en kabel till våra uttag. Men priserna då? Ja, när det går åt betydligt mer ström än vi tillverkar köper vi och de länder som säljer tar rätt bra betalt ibland. Men syftet med elpriserna är något helt annat - de är till för att vi konsumenter ska välja att använda mindre el! 

3 Mar 2022